BIN22 sep '15 11:58

Broers Fortuyn willen Van der G. in cel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De broers van de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn willen dat moordenaar Volkert van der G.

ANP
ANP

weer achter de tralies komt. Ze hebben het Openbaar Ministerie gevraagd een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating te herroepen.

Ze hebben hun verzoek gedaan in een brief aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee van het OM in Amsterdam. De brief is ook ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht.

Van der G. heeft volgens de broers ,,willens en wetens'' zijn mediaverbod geschonden. Uit een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag bleek dat Van der G. opzettelijk deze voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling aan zijn laars heeft gelapt. Hij zou zelf met media contact hebben opgenomen.

Foto's

Van der G. zei in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf 'in scène heeft gezet'. Hij vertelde dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf. Ook werkt Van der G. volgens de uitzending zijn resocialisatie tegen, onder meer door niet te willen werken.

Het Openbaar Ministerie kan eventueel maatregelen tegen Van der G. te nemen. Zo kan het de rechtbank vragen om zijn voorwaardelijke vrijlating te herroepen. Ook kan het OM Van der G. een waarschuwing geven of de voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling verscherpen.

Geen commentaar

Het OM heeft nog niet op de kwestie gereageerd, maar dat later wel zal doen. De advocaat van Van der G., Stijn Franken, geeft geen commentaar.

Milieuactivist Van der G. schoot Fortuyn dood op 6 mei in 2002, vlak voor de verkiezingen. Van der G. kreeg achttien jaar cel en kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen