BIN5 jun '15 11:56

Nederland en India: samen terreur bestrijden

Auteur: ANP Nieuws

NEW DELHI (ANP) - Nederland en India gaan samenwerken in de strijd tegen terrorisme.

EPA
EPA

Premier Mark Rutte en zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi hebben dat vrijdag bekendgemaakt na afloop van hun ontmoeting in New Delhi. Rutte is vrijdag en zaterdag in India.

De werkgroep die voor het doel is opgericht komt op 19 juni voor het eerst bij elkaar. Rutte en Modi spraken ook over samenwerking op het gebied van veiligheid, in het bijzonder computerveiligheid.

Modi heeft Nederland verder uitgenodigd om een team experts te sturen om mee te werken aan zijn plannen voor het schoonmaken van de rivier Ganges.

E-visum

Modi meldde ook dat het voor Nederlandse toeristen een stuk makkelijker wordt een visum voor India aan te vragen. Zij kunnen binnenkort gebruik maken van het e-visum dat binnen vier dagen online wordt verstrekt. Dit is nu al mogelijk voor toeristen uit ruim veertig andere landen.

Modi verwelkomde Rutte vrijdagochtend al via Twitter: ,,Welkom in India @MinPres!", schreef hij in het Nederlands. ,,Uw bezoek legt de basis voor nog sterkere relaties tussen #NLIndia. Ik kijk uit naar onze ontmoeting."

Hindi

Rutte antwoordde in het Hindi: ,,Hallo India! Ik ben blij in uw mooie en levendige land te zijn. Ik ben enthousiast over mijn reis en ontmoeting @narendramodi."

Rutte leidt op 5 en 6 juni een handelsmissie in India. Ook minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zijn mee, net als tachtig Nederlandse bedrijven. Voorafgaand aan zijn ontmoeting met Modi bezocht Rutte een vestiging van de supermarktketen Spar in een buitenwijk van Delhi. Zaterdag wordt het programma vervolgd in Mumbai.

Het is voor het eerst sinds Jan Peter Balkenende in januari 2006 dat een Nederlandse premier India bezoekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen