BIN17 nov '15 06:22

D66-leider Pechtold tegen Belastingplan

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - D66 is tegen het Belastingplan van het kabinet, dat een lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven belooft.

ANP
ANP

,,Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen", zegt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een interview met het AD.

Het Belastingplan moet 35.000 banen opleveren, maar volgens Pechtold gaat het niet genoeg banen scheppen en is het plan bovendien niet 'groen' genoeg. ,,Wat er ligt is een fantasieloos, krampachtig pakket. Voor alle duidelijkheid: dat geld, die 5 miljard, is niet over, dat wordt geléénd. Stop je dat voor een deel in vergroening en in het aanpakken van de werkloosheid, dan kunnen we daar vóór zijn. Maar nu is het anders", aldus de voorman. Hij ziet liever dat het geld wordt gestoken in het aflossen van de staatsschuld.

De Kamer sprak de afgelopen weken in vier sessies vele uren over het Belastingplan. Afgelopen donderdag lag er een aangepast plan waar D66 zich in kon vinden, geeft Pechtold in het AD toe. ,,Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro's extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA en kwam het kabinet op vrijdag met dat niksige tegenbod."

Dinsdag buigen de fracties zich er opnieuw over. Het Belastingplan is misschien wel de belangrijkste wet van het kabinet dit jaar, maar ook één die omstreden ligt bij de oppositie. Meerdere oppositiepartijen zijn nodig om het plan half december door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA een minderheid van 21 van de 75 zetels heeft. Zonder de steun van D66 gaat dat echter niet lukken.

Gerelateerde artikelen