BIN27 mei '15 20:36

'Desnoods een alternatieve FIFA'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is verontwaardigd, maar niet erg verbaasd gereageerd op de verdenkingen van omkoping, afpersing en het witwassen van geld door topfiguren van de FIFA.

ANP
ANP

Kamerlid voor de PvdA Tjeerd van Dekken vindt dat er desnoods een 'alternatieve FIFA' moet komen, bemenst door mensen met een 'oprecht voetbalhart'. Dat zou een oplossing kunnen zijn als de problemen met de huidige wereldvoetbalbond niet definitief uit de wereld kunnen worden geholpen. Maar vooreerst hoopt Van Dekken nog op ,,verwijdering van de rotte eieren''.

Hij wil ook uitstel van de voorzittersverkiezing bij de FIFA: ,,Eerst schoon schip!'' Van Dekken is blij dat na jaren van onderzoek, nu de onderste steen boven lijkt te komen. ,,Dit mag niet doorzieken.'' De zaken waarvan nu sprake is, zijn volgens hem ,,een schandvlek'' voor het voetbal. Het Kamerlid spreekt van maffia-achtige praktijken, manipulatie en machtsmisbruik. ,,Het gaat er zo'n beetje om wie een WK kan kopen.''

,,Het voetbal is gekaapt door een corrupte bende, als dit waar is. Iets om bedroefd van te worden'', vindt Michiel van Nispen van de SP. ,,Goed dat dit door officieel onderzoek aan het licht komt. Als het inderdaad waar is, is het een schande voor de sport.'' Van Nispen vindt dat alles op alles gezet moet worden op de bond te zuiveren. Intussen zou Nederland bijvoorbeeld niet mee moeten doen met een bid voor de toewijzing van een WK.

CDA-collega Hanke Bruins Slot noemt het ,,goed dat naast het Amerikaanse onderzoek nu ook het Zwitserse openbaar ministerie onderzoek gaat doen naar de toewijzing van het WK in 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Het lijkt erop dat daar een blanco cheque is uitgeschreven.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen