
VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks aanvaarden de vrijlating, al willen sommige partijen het systeem wel snel veranderen. De PVV vindt het onacceptabel dat Volkert van der G. vrijkomt.
De VVD is een van de partijen die erkennen dat Volkert voorwaardelijk vrij kan komen, nu hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. De liberalen willen wel de wet in de toekomst wordt veranderd. De VVD kondigt aan goed op te zullen letten of de voorwaarden voor de invrijheidstelling streng worden nageleefd.
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat de politiek zich niet heeft te mengen in individuele rechtszaken en respecteert het besluit van het Openbaar Ministerie. ,,Het is de verantwoordelijkheid van het OM om een zorgvuldig besluit te nemen over de invrijheidstelling van een gedetineerde. Resocialisatie, het voorkomen van recidive en het waarborgen van de veiligheid in de samenleving zijn daarbij leidende voorwaarden.''
PVV
D66-Kamerlid Magda Berndsen ziet geen gronden voor uitstel van de voorwaardelijke vrijlating. Het is volgens haar niet aan de politiek om vraagtekens te stellen bij het oordeel van het OM. ,,Gedetineerden keren vroeg of laat terug in de samenleving, het is dan goed dat dit zorgvuldig gaat en met waarborgen omkleed wordt.'' Ook de SP, ChristenUnie en GroenLinks menen dat de vrijlating moet worden aanvaard.
De PVV vindt de vrijlating niet acceptabel en wil zo snel mogelijk een debat met staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Ook de SGP heeft grote moeite met de vrijlating, die het gevolg is ,,van een slecht systeem waar de SGP al lang moeite mee heeft. De huidige praktijk van vervroegde invrijheidstelling roept terecht veel weerstand op. Het uitgangspunt moet zijn dat de straf daadwerkelijk uitgezeten wordt.''