BIN25 apr '14 12:24

Veel slachtoffers van eerwraak in Nederland

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is geschrokken van de toename van het aantal eerwraakdoden in Nederland vorig jaar.

ANP
ANP

De ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor Integratie, lieten dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad merken.

Vorig jaar was er sprake van 20 eerwraak-gerelateerde doden, tegen 15 in 2012 en negen in 2011. In totaal waren er 500 meldingen van allerlei vormen van van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord die te maken hadden met eerwraak, meldde het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) vrijdag.

Minister Lodewijk Asscher is niet verrast door de cijfers, maar wel opnieuw geschrokken. Hij noemt eerwraak een ,,afgrijselijke vorm van criminaliteit'' en een ,,ongelooflijk moeilijk probleem'' dat ,,niet past in Nederland''.

Signalen oppakken

Het is volgens Asscher zaak de signalen op te pakken van mensen die in de knel dreigen te komen en hulp nodig hebben. Daarvoor is onder meer een speciaal telefoonnummer ingesteld. ,,En we moeten duidelijk maken dat dit onder geen beding geaccepteerd kan worden. Dat je hier in Nederland bent en van elkaar af blijft en het recht hebt om verliefd te worden op wie je wil en te geloven wat je wil.''

Ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schrikt van de nieuwe cijfers. ,,Dit is ernstig en moeten we op alle fronten ongelooflijk de kop indrukken.''

Eerwraakcentrum

Het landelijk eerwraakcentrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen. De slachtoffers zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond.

In 20 gevallen waar het expertisecentrum in 2013 bij betrokken was, had de eerwraak een dodelijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord). Het LEC EGG onderhoudt intensief contact met netwerken van onder andere Turken en Marokkanen in Nederland om aan eer gerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken.

Gerelateerde artikelen