BIN25 jul '14 11:44

In weekend besluit over mogelijke missie

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Zaterdag of zondag zal een besluit vallen of er een bewapende missie komt om de rampplek in het oosten van Oekraïne te beveiligen.

ANP
ANP

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij benadrukte verschillende keren dat ,,het nog verre van zeker'' is dat dit gaat gebeuren.

Over de zaak wordt nog gesproken bij de Verenigde Naties in New York en met Oekraïne. Of er een missie komt, hangt onder meer af van politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de invloed van zo'n missie op de separatisten. Volgens de premier is het ook nog niet zeker dat het een ,,verregaand militair karakter'' krijgt.

Het kabinet stuurt in een eerste fase tientallen extra forensische experts en veertig onbewapende marechaussees naar de rampplek. Zij gaan zoeken naar slachtoffers; dat blijft de ,,absolute prioriteit''. Een tweede fase moet er voor zorgen dat het gebied stabieler wordt door een internationale missie. Voor zo'n missie is volgens de zeker ,,een knikje'' van de Russen nodig. Gebeurt dit niet dan kunnen de mensen die daar werken gevaar lopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen