BIN21 aug '14 16:47Aangepast op 21 aug '14 17:08

Helmen en kogelwerende vesten voor Koerden

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt op korte termijn 1000 gevechtshelmen en 1000 kogelwerende vesten beschikbaar aan de Koerden in het noorden van Irak.

ANP
ANP

De ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De spullen worden door Defensie met een transportvliegtuig naar Erbil in het noorden van Irak vervoerd. De helmen, vesten en het vervoer kosten samen ongeveer 1,1 miljoen euro. De Iraakse regering eist alleen dat de goederen via Bagdad naar Erbil gaan. Nederland eist van de Iraakse regering dat het transport ongehinderd door kan naar Erbil.

Het kabinet stuurt de vesten en de helmen naar de Koerden om de peshmerga's (Koeridische strijdkrachten) te helpen in hun strijd tegen de milities van de Islamitische Staat (IS).

Acceptabel risico

Timmermans en Hennis benoemen in hun brief het risico dat de Koerden militaire goederen op een later moment inzetten voor andere doelen dan vechten tegen IS, bijvoorbeeld om hun ambities te verwezenlijken om onafhankelijk van Bagdad te worden. ,,Dit risico is acceptabel gezien het acute en ernstiger geachte gevaar van IS'', schrijven de twee ministers. De westerse landen moeten wel hun militaire bijdragen aan de Koerden coördineren en in de gaten houden dat ze geen voorraden opbouwen die later elders kunnen worden ingezet.

Regeringspartij de VVD is blij met het ,,snelle'' kabinetsbesluit. Samen met de luchtaanvallen van de Amerikanen is dit de meest kansrijke optie om IS te stoppen, aldus VVD'er Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes noemt het goed dat het kabinet via de Koerden een militaire bijdrage levert aan de strijd tegen de ,,barbaarse'' Islamitische Staat. Samen met humanitaire noodhulp is dit nu keihard nodig, stelt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen