BIN23 sep '14 09:42Aangepast op 23 sep '14 11:28

Google investeert in datacenter Eemshaven

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (ANP) - Het Amerikaanse technologieconcern Google investeert de komende vier jaar 600 miljoen euro in een gigantisch datacenter in de Eemshaven.

ANP
ANP

Het project levert volgens Google meer dan 150 permanente nieuwe banen op. De eerste opslagfaciliteiten van het datacenter worden vanaf begin 2016 in gebruik genomen. In 2017 is de bouw volledig afgerond

.De bouw van het complex, waarvoor minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag aftrapte, levert de komende jaren op het hoogtepunt voor 1000 mensen werk op. Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is.

Volgens Kamp koos Google voor Nederland omdat het ,,op een wereldwijd internetknooppunt'' ligt: ,,Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland''. Een van die kabels komt in de Eemshaven binnen.

Stroomverbruik

Het datacentrum gaat jaarlijks zo'n 960 gigawatt verbruiken en dat is net zoveel als het stroomverbruik van bijna 400.000 huishoudens. In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales en die zekerheid is erg belangrijk voor een datacenter. Google laat verder weten ze in de toekomst meer gebruik wil maken van duurzame energie en dat daarvoor de Eemshaven ook mogelijkheden biedt.

Kamp is blij met deze investering, die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. ,,Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.''

Havenbedrijf Groningen Seaports verkocht 50 hectare bouwgrond aan Google, maar wil niet zeggen hoeveel geld ze daarvoor hebben gekregen. Het havenbedrijf wil meer datacenters naar de Eemshaven halen en zegt in gesprek te zijn met andere technologieconcerns. Post wil niet zeggen of ze ook in gesprek zijn met Apple, dat ook interesse zou hebben om zich te vestigen in de Eemshaven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen