BIN4 feb '14 07:07

'Zoutwinning Waddenzee gevaar voor vogels'

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - Het winnen van zout onder de Waddenzee betekent een gevaar voor land en vogel.

ANP
ANP

De bodem van de zee zal dalen, waardoor wadplaten die normaal droogvallen, dreigen te verdrinken. Deze platen zijn voedselgebieden voor tienduizenden trekvogels. Dat betogen Natuurmonumenten, Vogelbescherming en Waddenvereniging. Hun waarschuwing richt zich tot staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, die een aanvraag voor zoutwinning van het bedrijf Frisia heeft ontvangen.

Dijksma verblijft in het Deense Tønder, waar de zogenoemde Trilaterale Waddenzeeconferentie wordt gehouden. Dit is een samenwerkingsverband van de Waddenlanden Duitsland, Denemarken en Nederland. De Waddenzee staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De milieuorganisaties hebben daarom ook deze VN-organisatie alsmede de Tweede Kamer over de gevaren van zoutwinning aangeschreven. Het besluit over de aanvraag van Frisia, onderdeel van Esco European Salt Company, valt de komende weken.

Natuurmonumenten, Volgelbescherming en Waddenvereniging vinden dat Frisia weinig verhelderende antwoorden heeft gegeven op vragen van de staatssecretaris over de plannen voor zoutwinning in het grootste kustgetijdengebied van Europa. Bovendien zou een eerste verkenning door het onafhankelijke Nederlands Instituut voor Onderzoek op Zee hebben uitgewezen dat de risico's van zout winnen voor de natuur te groot zijn. De deelnemers aan de conferentie in Denemarken krijgen dinsdag zoute drop aangeboden, bedoeld om de oproep aan Dijksma om het bedrijf geen vergunning te verlenen, kracht bij te zetten.

Gerelateerde artikelen