Molukkers klagen Staat aan om treinkaping
ASSEN (ANP) - Een groep Molukse nabestaanden van de in 1977 omgekomen kapers en één gijzelnemer van de trein bij het Drentse De Punt klagen de Staat aan.
In een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stelt hun advocate Liesbeth Zegveld dat enkele kapers indertijd ,,opzettelijk zijn doodgeschoten’’.
Mariniers hebben tijdens de bestorming op 11 juni van dat jaar drie kapers ,,in de trein vermoord terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden’’, aldus Zegveld. Slechts één van de negen kapers zou tijdens de actie van het leger zijn wapen hebben gebruikt.
Drie van de gedode gijzelnemers zijn niet van buitenaf door mitrailleurvuur, maar van korte afstand met pistolen in het hoofd en in de rug geschoten toen mariniers de trein waren binnengedrongen. Toen waren de gijzelnemers al zwaargewond. Ook beschuldigt Zegveld de Staat ervan dat mariniers nog op de kapers hebben geschoten toen die al dood waren. Verder is gebruikgemaakt van speciale munitie die onnodig letsel veroorzaakt en dat is verboden, aldus Zegveld.
Onnodig
Bij de bestorming en bevrijding van de trein, 20 dagen nadat de gijzeling was begonnen, kwamen zes van de negen kapers en twee passagiers om het leven. Toenmalig premier Den Uyl zei dat de kaping met ,,beheerst geweld'' was beëindigd. Maar Zegveld en de nabestaanden weerspreken dat. Uit onder meer de autopsierapporten uit 1977, die zij onlangs ter inzage kregen, zou blijken dat de gijzelnemers in totaal door 144 kogels zijn geraakt. ,,Het opzettelijk doodschieten en gebruik van disproportioneel geweld is onrechtmatig'', stelt de advocate, die eist dat minister Opstelten aansprakelijkheid erkent.
Volgens Zegveld en de nabestaanden was het gewelddadige optreden onnodig. Al op de eerste dag van de kaping waren microfoons onder de trein geplaatst en werden gesprekken tussen de Molukse activisten afgeluisterd. ,,De regering kon weten dat ze geen geweld zouden gebruiken'', aldus Zegveld.
Een woordvoerder van Opstelten liet weten dat de minister eerder naar aanleiding van Kamervragen al een archiefonderzoek heeft gelast. De Kamer krijgt de uitkomsten daarvan voor 1 december. Dan zal Opstelten reageren op de brief van Zegveld.