BIN29 mrt '14 16:32Aangepast op 29 mrt '14 17:26

Massale belangstelling voor Grondwet Festival

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De 200e verjaardag van de Nederlandse Grondwet is zaterdag in Den Haag massaal gevierd.

ANP
ANP

Volgens de organisatoren van het Grondwet Festival hebben ongeveer 85.000 mensen de tientallen activiteiten en opengestelde gebouwen bezocht, veel meer dan verwacht. ,,Het is geweldig", aldus burgemeester Jozias van Aartsen. ,,Het mooie weer speelde ook een rol", gaf hij toe.

Koning Willem-Alexander trok 2 uur uit voor een bezoek aan het Festival. Hij bekeek in het Kabinet van de Koning het originele exemplaar van de op 29 maart 1814 aangenomen Grondwet. Daarna probeerde hij zich een weg te banen over het Lange Voorhout, waar verschillende onderdelen van de Grondwet werden uitgelicht en uitgebeeld. Het publiek vormde een dichte haag om hem heen, telefoon met camera in de aanslag. Het was hectisch, zo vond de koning.

,,We wilden het toegankelijk houden en er zoveel mogelijk mensen bij betrekken. in die opzet zijn we geslaagd", aldus een tevreden Ank Bijleveld, de voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk dat de festiviteiten organiseerde. Tussen de nieuwsgierigen ook actievoerders van GroenLinks met knalrode T-shirts met aan de ene kant het eerste Grondwetsartikel 1 over gelijke behandeling en aan de andere kant 'Ik ben een Marokkaan'. Ze hadden als groep willen optreden, maar kregen geen toestemming.

De koning woonde ook een toneelstukje bij waarin het conflict werd uitgebeeld tussen Gijsbert Karel van Hogendorp, geestelijk vader van de Grondwet, en koning Willem I. Beide grondleggers van het koninkrijk lagen elkaar niet en dat werd in het voormalige woonhuis van Van Hogendorp - nu een bankgebouw - goed naar voren gebracht. Tot slot van zijn rondgang luisterde Willem-Alexander in de Haagse raadszaal naar een jongerendebat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen