BIN21 okt '14 19:43Aangepast op 21 okt '14 21:01

Van Rijn: rookverbod per direct in alle cafés

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Vanaf nu mag in geen enkel café meer worden gerookt.

EPA
EPA

Dat mag ook niet meer in de kleine kroegen zonder personeel waarvoor tot nu toe een uitzondering werd gemaakt in het rookverbod voor de horeca. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdagavond bekendgemaakt.

Aanleiding voor zijn besluit is de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. Die bepaalde dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is, net zoals eerder het gerechtshof ook al deed.

Het verbod zal per direct worden gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als de kroegbazen die onder de uitzondering vielen vanaf nu de fout ingaan, krijgen ze de eerste keer een waarschuwing als dit voor 1 januari gebeurt. Maar bij een herhaalde overtreding volgt meteen een boete van 600 euro.

Naar voren

Op 1 januari 2015 zou het rookverbod sowieso voor alle cafés gaan gelden, omdat de politiek daar op aanstuurde. Omdat de Eerste Kamer dat totaalverbod voor de hele horeca nog moet bekrachtigen, mocht er tot nu toe nog wel gerookt worden in de kleine cafés. De staatssecretaris haalt het totale verbod nu met de uitspraak in zijn hand enkele maanden naar voren.

De uitzondering voor kleine kroegen werd in 2010 ingevoerd door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). In de eenmanszaakjes hoefde geen personeel beschermd te worden tegen de schadelijke effecten van meeroken, was de gedachte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen