BIN24 apr '14 08:18Aangepast op 24 apr '14 19:53

Bussemaker vindt langere leerplicht voorbarig

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt de initiatiefwet van PvdA en CDA om de leerplicht te verlengen naar 21 jaar voorbarig.

Schoolklas mbo. ANP
Schoolklas mbo. ANP

De twee partijen vinden dat jongeren zonder diploma verplicht moeten worden om tot hun 21e naar school te gaan. Nu geldt die zogeheten kwalificatieplicht tot 18 jaar.

CDA-Kamerlid Michel Rog en Tanja Jadnanansing (PvdA) schreven het voorstel om de gemeenten de mogelijkheid te geven jongeren die niet minimaal een mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben, terug naar de schoolbanken te sturen. Rog: ,,Met dit wetsvoorstel kunnen we gericht 20.000 jongeren een perspectief bieden. Zij hebben op dit moment geen werk en volgen geen opleiding. In de praktijk blijkt dat juist deze groep een onzekere toekomst tegemoetgaat, en vaak in het criminele circuit verdwijnt. In samenwerking met de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge hebben we een wet opgesteld die gemeenten alle nodige instrumenten geeft dit probleem in de kiem te smoren, de jongeren uit de bijstand te houden en hen een zinnig doel te geven.''

Maar volgens Bussemaker is het een zwaar middel met veel juridische bezwaren. Zo vindt de Raad van State dat het de rechten inperkt van jongeren die volwassen zijn. Verder wijst de minister erop dat gemeenten nog niet alle mogelijkheden hebben benut om voortijdige schooluitval onder 18- en 19-jarigen tegen te gaan. ,,De vier grote steden hebben extra geld gekregen om dit gerichter aan te kunnen pakken en daar valt nog veel winst mee te behalen.'' De voortijdige uitval van scholieren zonder dat ze een diploma haalden, blijft bovendien afnemen en is de afgelopen 10 jaar gehalveerd, meldt ze.

Gerelateerde artikelen