BIN12 nov '14 15:02Aangepast op 12 nov '14 20:36

Ongenoegen in PvdA over Turkse fractieleden

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben zich het ongenoegen van hun fractie op de hals gehaald door af te geven op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

ANP
ANP

De twee, beiden met een Turkse achtergrond, vinden dat de PvdA-vicepremier zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch nam woensdag tijdens een Kamerdebat met Asscher scherp afstand van uitlatingen van het tweetal in het AD. In die krant beschuldigen ze de minister van ,,uitsluitingspolitiek''. ,,Als die uitspraken gedaan zijn, deugen ze niet'', zei Marcouch. Volgens hem is het juist de taak van Asscher om ,,de vinger op de zere plek te leggen'' als het om integratie gaat.

Volgens een ingewijde heeft er inmiddels een gesprek van PvdA-fractieleider Diederik Samsom plaatsgehad met Kuzu en Öztürk. Hoe dat is afgelopen, is onbekend. Niemand in de PvdA wilde er iets over kwijt. Wel noemde Marcouch het ,,logisch'' dat met de twee is gesproken na de ,,vreselijke'' dingen die ze gezegd hebben.

Twijfel

Asscher maakte eerder duidelijk dat hij twijfelt aan de rol van Turkse organisaties in het integratieproces. Hij wil ze de komende jaren nauwgezet volgen. Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze hebben dat de minister in een gesprek laten weten.

Asscher wilde woensdag weinig kwijt over dat gesprek, maar liet wel doorschemeren dat hij het met de kritiek van Marcouch eens is. Hij noemde diens betoog over het integratiebeleid ,,glashelder''. Overigens was Marcouch tot voor zeer kort geen woordvoerder van de PvdA op dit terrein.

Gerelateerde artikelen