BIN26 okt '14 22:47Aangepast op 26 okt '14 23:07

Als feiten kloppen, betaalt kabinet naheffing

Auteur: ANP Nieuws

HILVERSUM (ANP) - Als de ,,feiten en cijfers kloppen'', betaalt Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro aan Brussel.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Omdat de begroting voor volgend jaar al klaar is, zou dat volgens hem ,,gewoon een tegenvaller'' zijn. ,,Ik ga er niet voor bezuinigen'', zei de minister.

Hij heeft in Brussel om toelichting gevraagd over de onverwacht forse naheffing van de Europese Commissie op de afdracht aan Brussel. Volgens Dijsselbloem hebben hij en zijn ambtenaren daar nog steeds geen goede antwoorden op gekregen. De ambtenaren werden een week geleden al geïnformeerd over de rekening. Sindsdien zijn ze met Brussel in contact om te achterhalen waar het bedrag vandaan komt, aldus de minister.

Hij zegt er zakelijk in te zitten. ,,Als we een grotere welvaart hebben in Nederland, groter dan in andere landen, dan betalen we meer. Dan zullen we betalen'', zei Dijsselbloem. Maar hij wil wel eerst weten waarom zo'n grote naheffing, die volgens hem zeer ongebruikelijk is, nu is opgelegd en waardoor ,,deze hele grote sprong'' komt. Hij is ook kritisch over de manier waarop de naheffing is gepresenteerd en het feit dat Nederland het bedrag al voor 1 december moet overmaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen