BIN17 mei '14 07:59Aangepast op 17 mei '14 09:42

Saudi-Arabië overweegt handelsmaatregelen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Saudi-Arabië overweegt handelsmaatregelen tegen Nederland omdat PVV-leider Geert Wilders de Saudische vlag en de islam heeft beledigd.

ANP
ANP

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag desgevraagd laten weten. ,,Er zijn indicaties dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. Nederland heeft hierover contact met Saudi-Arabië'', zegt een woordvoerder.'' Het ministerie wilde niet spreken van een handelsboycot.

Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: ,,De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.'' Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Na een klacht van het Landelijk Beraad Marokkanen blokkeerde Google het e-mailadres waarop mensen de sticker konden bestellen. Daarop maakte Wilders een nieuw account aan bij een ander internetbedrijf. Dat legde de klacht van het beraad naast zich neer.

Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het ,,een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen''. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te kwetsen, maar om te choqueren.

Volgens Saudische media mogen Nederlandse bedrijven niet langer meedoen aan toekomstige projecten. Dat zou staan in een brief die de CSC, de federatie van Saudische kamers van koophandel, heeft gekregen van de autoriteiten. Ook zouden er minder visa moeten worden verleend aan Nederlandse zakenmensen en investeerders. De zaak zou bij de regering in Riyad zijn aangekaart door de Saudische ambassadeur in Nederland.

Gerelateerde artikelen