BIN24 jul '14 14:49

'Kabinet komt met brief over missie'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stuurt vermoedelijk nog voor het debat over de vliegramp vrijdag in de Tweede Kamer een zogeheten notificatiebrief naar Kamerleden.

ANP
ANP

Dat meldden ingewijden donderdag. In zo'n schrijven laat het kabinet weten de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan een missie te onderzoeken. Het is bijna altijd de voorbode van de daadwerkelijke deelname aan een missie.

Het kabinet werkt aan een VN-resolutie die een bewapende missie mogelijk moet maken om de rampplek in het oosten van Oekraïne te beveiligen. Dat is nodig omdat een internationaal onderzoeksteam daar op dit moment niet veilig de oorzaken van de vliegramp kan onderzoeken. Ook liggen er zeer waarschijnlijk nog slachtoffers.

De Tweede Kamer debatteert vrijdag met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de crash die bijna 300 levens kostte, waaronder die van 194 Nederlanders. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kan er niet bij zijn omdat hij sinds donderdag in Oekraïne verblijft. Maandag heeft Rutte de Kamer al bijgepraat over de vermoedelijk neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines.

De partijen in de Kamer zijn nog terughoudend in hun reacties op een mogelijke missie. Een enkele wil reageren. De PvdA geeft het kabinet de ruimte en wacht de voorstellen af. Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt wel dat een dergelijke missie robuust moet zijn. ,,Er moeten wel mariniers en commando's mee.'' Wat Kees van der Staaij (SGP) betreft staan ,,alle opties open''. Hij voegt eraan toe: ,,Laat alle mogelijkheden en het draagvlak daarvoor maar snel en goed in kaart gebracht worden''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen