BIN24 sep '14 14:07Aangepast op 24 sep '14 14:24

'Nederland alleen in Irak tegen IS'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederland wordt alleen in Irak militair actief tegen de radicale groepering Islamitische Staat (IS).

ANP
ANP

Dat is naar verwachting de uitkomst van het kabinetsberaad later woensdag, melden goedingelichte bronnen. In Syrië zal alleen humanitaire en diplomatieke steun worden gegeven.

Regeringspartij PvdA vindt dat een volkenrechtelijk mandaat nodig is voor een militaire interventie in Syrië, bijvoorbeeld via een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Voor coalitiepartner VVD is een dergelijk mandaat niet noodzakelijk.

Vermoedelijk besluit het kabinet om zes F-16's in te zetten voor de strijd tegen IS. Ook wordt er gekeken om het Iraakse leger te gaan trainen. Eerder stuurde Nederland al 1000 helmen en scherfvesten. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) kondigde onlangs 10 miljoen euro noodhulp voor Noord-Irak aan.

Commissie-Davids

Nederlandse militairen waren van 2003 tot voorjaar 2005 militair aanwezig in de zuidelijke provincie Al-Muthanna van Irak. Dat gebeurde in de nasleep van de val van Saddam Hussein. Nederland steunde de Amerikaans-Britse actie tegen de dictator politiek, maar niet met militaire middelen.

De commissie-Davids deed later onderzoek naar de Nederlandse steun voor de invasie. Een van de lessen die het kabinet trok uit het onderzoek was dat er een adequaat volkenrechtelijk mandaat is vereist bij deelname aan een missie met Nederlandse militairen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen