BIN20 aug '14 08:41Aangepast op 20 aug '14 14:34

Vogelbescherming schiet meeuwenplan VVD af

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Vogelbescherming noemt het voornemen van de VVD om gemeenten meer mogelijkheden te geven om overlast van meeuwen te bestrijden, ,,een uitermate slecht plan''.

ANP
ANP

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema opperde dat het dier van de lijst met beschermde inheemse diersoorten moet worden gehaald.

Volgens de Vogelbescherming gaat het de afgelopen jaren met drie van de vier belangrijkste meeuwensoorten slecht. ,,Vooral de populatie van de kokmeeuw en de stormmeeuw loopt de afgelopen jaren terug. Daarnaast zijn er verschillende soorten meeuwen, en lang niet alle soorten geven overlast.''

Er moet volgens een woordvoerder worden gekeken naar de oorzaken van overlast door meeuwen. ,,Zorg voor goede broedplaatsen, voorkom rotzooi op straat en geef de meeuwen in plaats daarvan genoeg natuurlijk voedsel. Afschieten is geen oplossing.''

,,De meeuw moet je niet beschermen, maar bestrijden'', vindt Heerema. ,,Als we langer wachten, wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen.'' Heerema zal er bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op aandringen dat ze het voorstel verwerkt in de nieuwe Natuurwet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen