BIN19 nov '14 23:28

'Goed gesprek' Spekman met Turkse PvdA'ers

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA heeft woensdagavond op het partijbureau in Amsterdam gesproken met zo'n 35 lokale PvdA-politici van Turkse komaf.

ANP
ANP

Aanleiding was het vertrek van de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de PvdA-fractie vorige week na een conflict over het integratiebeleid. De woordvoerder van Spekman omschrijft de ontmoeting met de Turkse PvdA'ers als ,,een goed gesprek''.

Volgens hem werden er wel vragen gesteld over de gebeurtenissen van vorige week, maar was er geen kritiek op de opstelling van de PvdA-top bij het vertrek van de twee Turkse Kamerleden. Wel werd de gang van zaken betreurd. ,,We gaan eendrachtig verder met het werken aan onze idealen'', aldus de woordvoerder.

Eerder noemde PvdA-leider Diederik Samsom het opstappen van Kuzu en Öztürk onvermijdelijk. De twee verlieten de PvdA omdat ze zich niet konden vinden in het integratiestandpunt van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher stelt zich volgens hen te kritisch op tegenover een aantal conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland. Kuzu en Öztürk zijn inmiddels een eigen fractie begonnen.

Asscher heeft aangekondigd dat hij binnenkort gaat praten met een groep politiek actieve Turkse jongeren. Zij hebben hem geschreven dat ze zich niet herkennen in een onderzoek waaruit blijkt dat de meerderheid van de Turkse jongeren in Nederland sympathie zou koesteren voor terreurbewegingen als IS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen