BIN12 sep '14 11:18Aangepast op 12 sep '14 17:04

Opstelten: IS is in Nederland verboden

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is in Nederland al verboden.

ANP
ANP

IS staat namelijk zowel op de lijst van verboden organisaties van de Europese Unie als die van de Verenigde Naties. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag na het kabinetsberaad. Hij reageerde hiermee op de maatregelen die Duitsland neemt tegen IS.

Als organisaties niet voorkomen op de internationale terreurlijsten dan kan het Openbaar Ministerie (OM) dat nog proberen af te dwingen bij een rechter, zei Opstelten. Eerder gebeurde iets soortgelijks ook met de pedofielenvereniging Martijn.

Als gevolg van dat internationale verbod heeft het kabinet allerlei maatregelen bedacht, zei Opstelten. Hij doelde op het volgen en aanpakken van jihadgangers die terugkeren of het voorkomen dat mensen vertrekken om aan de strijd mee te doen. Verder wil het kabinet het mogelijk maken om het Nederlanderschap onmiddellijk te ontnemen als mensen zich in het buitenland bij zo'n terreurorganisatie hebben aangesloten. Ook vlaggen zijn verboden, veelal al door lokale overheden, aldus de minister. Het OM bekijkt de context van zulke uitingen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft vrijdag activiteiten van Islamitische Staat verboden. Hij zei daarbij dat ,,de jihad niet door de Duitse straten heen mag''. De Maizière noemde IS een bedreiging voor de openbare veiligheid. Elke deelname aan IS is strafbaar, inclusief propaganda maken zoals op internet, het tonen van IS-symbolen of het werven van fondsen. Het werven van strijders voor een terreurgroep was al strafbaar.

Gerelateerde artikelen