Begrotingsakkoord vrijwel rond
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het vrijwel eens over de rijksbegroting voor volgend jaar.
Ook zijn ze het eens over een eenmalige verhoging van het budget voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen. Hiervoor komt al snel in totaal bijna 900 miljoen euro beschikbaar.
Bronnen rond de onderhandelingen meldden dat maandag aan het ANP. De verwachting is dat het begrotingsoverleg tussen het kabinet, de regeringspartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP woensdag wordt afgerond. De miljoenennota wordt op Prinsjesdag, 16 september, gepresenteerd.
Maandag was er opnieuw overleg op het hoogste niveau met namens het kabinet premier Mark Rutte en de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en uit de Tweede Kamer de voorzitters van de vijf fracties die onderhandelen. Dat overleg leidde al snel tot de optimistische boodschap dat een definitieve afronding woensdag mogelijk is.
Noodhulp
De partijen zijn het erover eens dat er snel ruim een half miljard euro beschikbaar wordt gemaakt voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in bijvoorbeeld Irak en Syrië. Daarnaast wordt er eenmalig 375 miljoen euro vrijgemaakt voor de sterk stijgende kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland.
De ruim 500 miljoen euro extra moet het 'noodhulppotje' van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) weer vullen. Het geld komt er door reserveringen voor de kwijtschelding van schulden aan arme landen de komende jaren naar voren te halen. Het geld voor de kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland komt uit een reservering die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dit voorjaar al maakte. Het aantal asielzoekers in Nederland verdubbelde in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral uit Syrië en Eritrea kwamen veel mensen.
Defensie krijgt er structureel 100 miljoen euro bij. Waarschijnlijk komt dat neer op 50 miljoen euro in 2015, 150 miljoen in 2016 en 100 miljoen in 2017. Ook voor de burger zit er volgend jaar een klein plusje in. De gemiddelde koopkracht zal door de kabinetsmaatregelen met 0,25 procent stijgen. Het kabinet maakt in totaal 1 miljard euro vrij om de eerder geplande lastenverzwaringen te verlichten.