BIN14 okt '14 06:53

Minder banen weg in de zorg

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - In de zorg verdwijnen minder banen dan eerder is becijferd.

ANP
ANP

Omdat het kabinet de voorgenomen bezuinigingen op de zorg wat verzachtte, vervallen niet 27.000 voltijdsbanen, maar ongeveer 12.000. Dat schrijven staatssecretaris Martin van Rijn en minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer.

De plannen werden aangepast na onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de werkgelegenheidseffecten zijn daardoor ongeveer met de helft beperkt, aldus de bewindspersonen. Van Rijn en Schippers gaan ervan uit dat het vervallen van de 12.000 banen zo'n 30.000 personen treft.

Van Rijn realiseert zich dat veel mensen in onzekerheid zitten over hun baan. ,,Het is hoopgevend te zien dat onze extra middelen echt effect hebben voor de werkers in de zorg. Veel minder mensen gaan hun baan verliezen. En hier houdt het niet op wat ons betreft. We blijven er alles aan doen om zoveel mogelijk banen te behouden en mensen van werk naar werk te begeleiden.''

In de dinsdag verstuurde berekeningen is nog niet meegenomen dat waarschijnlijk zo'n 14.000 thuishulpen hun baan in 2015 en 2016 kunnen behouden doordat gemeenten willen profiteren van de huishoudelijkehulptoelage waar het kabinet mee kwam.

Gerelateerde artikelen