BIN24 jun '14 14:52

Schadeclaim gevangenen tegen Teeven

Auteur: ANP Nieuws

DEN BOSCH (ANP) - De ongeveer 200 gedetineerden die dinsdag een kort geding wonnen tegen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaan een gezamenlijke schadeclaim indienen.

ANP
ANP

Ze willen een vergoeding van de staatssecretaris voor de uren die ze sinds 1 maart te veel in hun cel hebben moeten doorbrengen. Dat meldt hun advocaat Arthur van der Biezen dinsdag aan het ANP.

Iedere gedetineerde die onterecht te lang in de cel heeft gezeten, kan schadevergoeding krijgen, legt Van der Biezen uit. Zijn cliënten zullen in de gevangenissen ook aan medegedetineerden vragen of ze een vergoeding willen eisen. ,,We kijken of we tot een collectieve claim kunnen komen.’’

Op 1 maart voerde Teeven een versoberd gevangenisregime in, waarbij de gevangenen minder tijd buiten hun cel mogen doorbrengen. De rechter in Den Haag concludeerde dinsdag dat de staatssecretaris dat niet op deze manier had mogen doen.

De wettelijke bevoegdheid van hem gaat niet zo ver dat hij plaatsing van gevangenen in het voor hen meest gunstige regime kan verbieden. Voor het afschaffen van dit regime is een wet nodig die moet worden goedgekeurd door het parlement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen