BIN11 sep '14 14:20Aangepast op 11 sep '14 14:39

Demo's Den Haag mogen onder voorwaarden

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De vijf aangekondigde demonstraties in Den Haag mogen op 20 september plaatsvinden, maar onder voorwaarden.

ANP
ANP

Zo moeten de partijen zich houden aan aangewezen locaties en moeten de demonstraties ,,statisch plaatsvinden'', schrijft burgemeester Jozias van Aartsen donderdag in een brief aan de organisaties van de betogingen.

Eerdere demonstraties in Den Haag liepen uit de hand. Tijdens demonstraties ter faveure van IS werden anti-semitische leuzen gescandeerd. Tijdens een demonstratie tegen moslimextremisme werden stenen gegooid door tegendemonstranten.

Om te voorkomen dat nieuwe demonstraties uit de hand lopen, hebben de vijf demonstrerende groepen specifieke demonstratielocaties toegewezen gekregen, die ,,voldoende fysiek van elkaar gescheiden zijn'' en niet in woonwijken liggen of door straten voeren. ,,Dit om de veiligheid van de deelnemers van de verschillende demonstraties en het reguliere publiek in de directe omgeving te kunnen waarborgen en het risico op wanordelijkheden en verkeersproblemen te kunnen inperken'', schrijft Van Aartsen.

De organisaties Pro Patria (voor het vaderland), de extreem-rechtse NVU en de extreemlinkse AFA mogen niet door de Schilderswijk en andere wijken in Den Haag lopen, zoals zij wel hadden gewild.

Gerelateerde artikelen