BIN20 okt '14 09:59

Volgende stap naar zelfrijdende auto

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Vanaf volgend jaar komen er grotere proeven met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg in Nederland.

ANP
ANP

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat dat mogelijk maken door de regels aan te passen. Nu wordt er in Nederland alleen op zeer kleine schaal getest met zelfrijdende voertuigen.

Schultz wil dat Nederland een voortrekkersrol speelt bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's en vrachtwagens. Als die zonder actie van de bestuurder 'in een treintje' kunnen rijden en met elkaar en met verkeerscentrales kunnen communiceren, kan dat volgens de minister een positieve bijdrage leveren aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu.

Initiatieven voor uitgebreidere proeven zijn er al genoeg. Zo wil kennisinstituut TNO samen met vrachtwagenfabrikant DAF, havenbedrijf Rotterdam en met Transport en Logistiek Nederland komend voorjaar proeven uitvoeren waarbij vrachtwagens virtueel in een treintje gaan rijden. Transport en Logistiek Nederland organiseert dit najaar samen met Scania een demonstratie van zelfrijdende vrachtwagens. Tests met zelfsturende auto's zijn voorzien in het gebied tussen Ede en Wageningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen