BIN16 sep '14 15:30

Extra geld moet kwaliteit onderwijs oppimpen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Leraren die zich ontwikkelen, uitmuntende leerlingen en volwassenen die willen bijleren, krijgen speciale aandacht in de onderwijsbegroting van 2015.

ANP
ANP

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker hebben de afgelopen tijd tal van akkoorden gesloten in de sector waardoor veel geld vrijkomt, oplopend tot ruim 1,2 miljard euro in 2018.

Dat geld vloeit weer terug in het onderwijs zelf, dat zich daarmee volgens de bewindslieden beter op de toekomst kan voorbereiden. Dat melden ze in hun begroting die dinsdag aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het onderwijs is volgens beiden goed, maar het kan nog beter, want zowel leerlingen als leraren halen nu niet altijd het beste uit zichzelf.

Alle docenten krijgen een persoonlijk budget en tijd om zich te laten bijscholen. Verder komen er 15.000 lerarenbeurzen voor andere opleidingen. Ander goed nieuws voor leraren is dat ze waarschijnlijk iets meer gaan verdienen doordat hun lonen weer de markt gaan volgen. De afgelopen jaren was er een nullijn.

Op maat

Ook leerlingen die goed presteren, moeten beter op maat gesneden onderwijs kunnen krijgen. Zo kan bijvoorbeeld een havo-leerling die goed is in wiskunde dat vak volgen op vwo-niveau. Vwo'ers mogen hun school een jaar sneller afronden. Leerlingen die hoge cijfers halen op het eindexamen krijgen voortaan cum laude op het diploma vermeld. Ook mbo-leerlingen die goed presteren, kunnen straks een speciaal programma volgen. Volwassenen die werken en zich willen bijscholen of promoveren, krijgen daarvoor meer mogelijkheden.

Op 1 september moet het nieuwe leenstelsel voor studenten ingaan. De Kamer moet het plan nog behandelen maar het zal met steun van D66 en GroenLinks een meerderheid halen.

Gerelateerde artikelen