BIN13 nov '14 20:03Aangepast op 13 nov '14 21:30

Kabinet helpt bij gedoe schadevergoeding MH17

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17 te hulp schieten als er problemen ontstaan over de schadevergoeding.

ANP
ANP

Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de ramp.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 had hierom gevraagd. Volgens hem dreigen sommige nabestaanden knel te komen zitten in de ,,juridische jungle'' tussen luchtvaart- en verzekeringmaatschappijen. Volgens hem moet het kabinet er alles aan doen om ,,gedoe rond schadevergoedingen'' te voorkomen.

De minister ziet een ,,belangrijke rol'' in dit soort zaken weggelegd voor de pas opgerichte Stichting Vliegramp MH17. Opstelten gaat ook kijken hoe hij de stichting kan helpen zodat ,,ze goed kan functioneren''. De VVD had hierom gevraagd.

Vertrouwelijk informeren

Ook kan het Openbaar Ministerie (OM) rechtstreeks gaan communiceren met de stichting om te horen wat de nabestaanden willen, aldus de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het OM ook bereid is de Kamerleden vertrouwelijk te informeren.

De Stichting Vliegramp MH17 wil een spreekbuis zijn voor de nabestaanden en herdenkingen organiseren. Ook de oprichting van een monument is een streven. Volgens het bestuur zijn er al zeker vijfhonderd nabestaanden die de stichting steunen.

Bij de vliegramp op 17 juli kwamen in Oost-Oekraïne alle 298 inzittenden om het leven onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig is vermoedelijk neergeschoten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen