BIN15 apr '14 14:00Aangepast op 15 apr '14 15:56

Teeven wil kinderpardon niet verruimen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is niet van plan om het kinderpardon te verruimen, zoals onder meer GroenLinks wil.

Marc Dullaert. ANP
Marc Dullaert. ANP

Volgens hem zijn de grenzen van de regeling vooraf afgesproken en meegedeeld. ,,Grenzen betekenen altijd dat mensen erbuiten vallen'', zei Teeven dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris vindt dat je niet opeens de spelregels kunt veranderen, zeker niet nu volgens hem 97 procent van de regeling is voltooid. GroenLinks, SP en de ChristenUnie drongen er bij Teeven daarnaast op aan om ruimhartig om te gaan met de kinderen die net buiten de voorwaarden zijn gevallen. Teeven kan in schrijnende situaties afwijken van de regels en alsnog een verblijfsstatus toekennen. Hij zei dat hij dat inmiddels in tientallen gevallen heeft gedaan.

Kinderombudsman Marc Dullaert wil van Teeven ook opheldering over het kinderpardon. Dullaert heeft de indruk dat de regeling meer is ingeperkt dan was afgesproken in het kabinet. Door het kinderpardon kregen 675 kinderen en 775 van hun gezinsleden een verblijfsvergunning. Meer dan de helft van de ruim 3200 gevallen werd echter afgewezen, meldde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maandag.

Meeste aanvragen afgewezen

De meeste aanvragen werden afgewezen omdat het kind korter in Nederland had verbleven, er nooit een asielaanvraag was ingediend, omdat het kind te lang uit beeld van het Rijk was, maar ook omdat het kind of een gezinslid in aanraking met politie of justitie was geweest. Het pardon gold voor kinderen die vóór hun 18e ruim 5 jaar in Nederland verbleven en niet langer dan 3 maanden buiten rijkstoezicht zijn geweest.

Teeven zei dat onder de 775 gezinsleden ook kinderen zitten. Vooraf was de inschatting gemaakt dat ongeveer 800 kinderen onder het pardon zouden vallen en dat klopt volgens hem redelijk. De Kamer zal debatteert binnenkort over de kwestie.

Gerelateerde artikelen