BIN24 sep '14 16:17

Ministerraad bijeen over inzet tegen IS

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De ministerraad is woensdagmiddag bijeen om een knoop door te hakken over Nederlandse deelname aan de internationale strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

ANP
ANP

Naar verwachting beperkt het kabinet de militaire bijdrage tot Irak en zal ons land in Syrië alleen humanitaire en diplomatieke steun geven.

Volgens bronnen is het de bedoeling dat er zes F-16-gevechtsvliegtuigen worden ingezet voor acties tegen IS boven Irak. Daarnaast zouden er twee reservetoestellen meegaan. Waar de jachtvliegtuigen worden gestationeerd, is nog niet bekend. Ook wordt gekeken of Nederlandse militairen het Iraakse leger kunnen gaan trainen.

Premier Mark Rutte is niet aanwezig bij de extra ministerraad, omdat hij in New York is bij de Algemene Vergadering van de VN. Vicepremier Lodewijk Asscher leidt daarom het overleg. Ook de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn in New York.

Het aanvallen van IS-doelen in Irak is in het kabinet niet omstreden, omdat de Iraakse regering daar om heeft gevraagd. Maar militair ingrijpen in Syrië ligt het gevoeliger. Regeringspartij PvdA vindt dat daarvoor een volkenrechtelijk mandaat nodig is, voor coalitiepartner VVD hoeft dat niet per se.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen