BIN15 sep '14 12:32

Schippers maakt weg vrij voor ebolamedicijnen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de weg vrijgemaakt voor het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om medicijnen aan te kopen tegen ebola.

ANP
ANP

Ze heeft daartoe de ontheffing voor het RIVM gewijzigd voor het bezit van niet-toegelaten geneesmiddelen. Die wijziging gaat dinsdag in, zo heeft Schippers maandag bekendgemaakt.

De wijziging zat er al aan te komen, maar is nu versneld in procedure gebracht in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika en de terugkeer van twee Nederlandse artsen uit Sierra Leone die mogelijk besmet zijn.

Het RIVM heeft al langer een ontheffing om niet-toegelaten geneesmiddelen op voorraad te hebben. Dat is nodig om ziekten te kunnen bestrijden die de publieke gezondheid kunnen bedreigen, bijvoorbeeld bij een uitbraak van besmettelijke ziekten of een incident met radioactieve stoffen.

In de huidige ontheffing staat bij een middel vaak specifiek de naam van een fabrikant en dat blokkeert de weg om een ander middel in te kopen met dezelfde stoffen. De wijziging wordt nu algemener gesteld, zodat middelen tegen ebola eronder vallen.

Gerelateerde artikelen