BIN23 nov '13 10:14

Timmermans weer genoemd voor Brussel

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De naam van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans blijft hardnekkig rondzingen als Nederlandse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie die volgend jaar aantreedt.

ANP
ANP

Hoewel de PvdA'er zelf onlangs liet weten dat dit ,,niet aan de orde'' is, kwam RTL Nieuws zaterdag met het bericht dat het kabinet in Brussel aan het lobbyen is voor Timmermans. Hij zou EU-buitenlandchef Catherine Ashton moeten opvolgen.

Een ingewijde op het Binnenhof bevestigt dat hiertoe pogingen in het werk zijn gesteld. Of die kansrijk zijn, is echter zeer de vraag. De Britse Ashton bekleedt de op één na hoogste positie in de Europese Commissie, na voorzitter José Manuel Barroso. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat Nederland deze hoofdprijs gaat binnenhalen.

De nieuwe Europese Commissie wordt benoemd na de verkiezingen van het Europees Parlement in mei 2014. Elk van de 28 EU-landen mag een kandidaat voordragen. In Nederland wordt dat zeer waarschijnlijk een PvdA’er. Deze partij is 'aan de beurt’, want ze heeft sinds begin jaren 80 geen eurocommissaris meer geleverd. Sindsdien werd Nederland in Brussel steeds vertegenwoordigd door CDA’ers of VVD’ers. De huidige Nederlandse eurocommissaris is Neelie Kroes (VVD).

Overigens heeft Timmermans er onlangs voor gepleit de Europese Commissie flink te verkleinen, omdat veel eurocommissarissen nu te weinig om handen hebben. Dat zou betekenen dat niet elk land iedere keer een eurocommissaris krijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen