BIN22 apr '14 10:23

Banenplan zorg moet 80.000 werknemers helpen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Een banenplan voor de zorgsector moet 80.000 mensen aan ander werk of scholing helpen.

ANP
ANP

Het kabinet legt er 100 miljoen euro voor op tafel, terwijl werkgevers en vakbonden in de sector eenzelfde bedrag beschikbaar stellen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

Voor een derde van de 80.000 werknemers wordt een baan gezocht buiten de zorgsector. De rest krijgt omscholing voor een nieuwe functie in deze sector. Het gaat onder meer om 5000 leerwerkplekken voor jongeren.

In de langdurige zorg staan grote veranderingen op stapel. Volgend jaar verschuift de verantwoordelijkheid van het Rijk naar de gemeenten. Mensen die zorg nodig hebben zullen langer thuis blijven wonen. Ze hebben daar dan meer ondersteuning nodig, terwijl er minder personeel nodig is in zorginstellingen. Het banenplan heeft als doel te voorkomen dat zorgwerknemers op straat komen.

Megasectorplan

Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in diverse sectoren. Er zijn inmiddels plannen goedgekeurd voor onder meer de bouw, de transportsector en de kinderopvang. Asscher kondigde eerder al aan dat er voor de zorg 100 miljoen beschikbaar zou komen. Hij sprak van een 'megasectorplan'.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Voor de zomer moet ook de Senaat ze goedkeuren, is de bedoeling.

Gerelateerde artikelen