BIN16 okt '14 11:29Aangepast op 16 okt '14 11:50

Topinkomens vanaf 1 januari omlaag

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector, mogen niet meer dan een minister (178.000 bruto) gaan verdienen.

ANP
ANP

Nu is het toegestane maximum nog 130 procent van dat loon. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm, komt een overgangsregeling.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie steunt het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de verlaging van de topinkomens, bleek donderdag bij het afrondende debat. De Eerste Kamer moet de komende maanden ook nog instemmen om de regeling op tijd te laten ingaan. De steunende partijen vormen ook een ruime meerderheid in de senaat.

CDA, D66 en de SGP steunen het voorstel niet. Ze zijn in beginsel wel voor een verlaging, maar ze vinden dat het voorstel te snel wordt doorgevoerd en niet zorgvuldig is. Zo zijn onder meer de effecten ervan op de andere salarissen in de organisaties niet duidelijk. Nog maar 2 jaar geleden waren de topinkomens al verlaagd naar het huidige niveau van 130 procent van het ministersloon.

Wat Plasterk betreft gaat het maximale inkomen niet nog verder omlaag, zei hij donderdag.

Gerelateerde artikelen