BIN11 sep '14 11:49Aangepast op 11 sep '14 15:13

Rutte hoopt op overleg met Russen op VN-top

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York hoopt de Nederlandse delegatie een gesprek te hebben met de leden van de Russische regering over de crash van vlucht MH17.

EPA
EPA

Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte is van 22 tot en met 26 september bij de VN-bijeenkomst. Ploumen zei op vragen van D66 dat ,,het streven'' is om daar te overleggen met president Vladimir Poetin en minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Later meldde een woordvoerder van het ministerie dat Poetin niet naar de Algemene Vergadering komt.

De delegatie zal zich tijdens de top hard maken voor de volledige uitvoering van Veiligheidsresolutie 2166 over de ramp met de vlucht MH17. De resolutie roept onder meer op tot een onbelemmerd internationaal onderzoek op de rampplek en de repatriëring van alle slachtoffers. De inzet hiervoor is een ,,erezaak'', zei Ploumen.

Rapport

De kwestie zal in alle gesprekken van de premier en andere delegatieleden aan de orde komen, aldus de bewindsvrouw. Daarbij zal het recent gepresenteerde rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) aan de orde komen alsook een mogelijke hervatting van de missie in het rampgebied.

Naast de premier gaan ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen naar de VN-top.

Gerelateerde artikelen