BIN10 feb '14 23:05Aangepast op 10 feb '14 23:56

Politici roemen Els Borst

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemt het een ,,heel treurig bericht'' dat ex-D66-minister Els Borst is overleden.

ANP
ANP

,,Een bijzondere vrouw met grote verdiensten voor de samenleving'', schrijft hij maandag op Facebook. ,,Weinigen hebben zo'n grote bijdrage geleverd aan het medisch-ethische debat in Nederland. Dankzij haar is in onze wetgeving geregeld dat een menswaardig levenseinde mogelijk is. Ik ben haar daar zeer dankbaar voor. Rust zacht, Els.''

Voormalig D66-leider Jan Terlouw is ,,zeer geschokt'' door het overlijden van zijn partijgenote. Ze was een ,,goede vriendin'' en heeft ,,grote dingen'' gedaan voor de partij, zei Terlouw maandagavond tegen Nieuwsuur. Voor hem kwam de dood van Borst erg onverwacht.

Baanbrekend werk

Terlouw typeerde Borst als ,,heel rustig''. Volgens hem heeft ze in haar 8 jaar als minister van Volksgezondheid baanbrekend werk verricht, vooral op het vlak van euthanasie en op ethisch gebied.

Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemt Els Borst ,,een buitengemeen intelligente en aimabele vrouw met een ijzeren wil'', die veel heeft betekend voor de volksgezondheid. ,,Ze kon een keiharde politica zijn, ze stond pal voor haar sector.'' Van Aartsen werkte in beide paarse kabinetten samen met Borst.

Van Aartsen zag Borst nog bij de dankbetuiging aan prinses Beatrix in Ahoy, ruim een week geleden. ,,Ze is ziek geweest, maar daar kwam ze heel vief op me over.''

Bijzondere politica

SP-leider Emile Roemer twittert: "Els Borst onverwachts overleden. Wens familie en vrienden veel sterkte". Hij vervolgt: "Een bijzondere politica, nog intens betrokken bij de politiek."

PvdA-leider Diederik Samsom noemt Borst ,,een warme politica''. Volgens Samsom heeft ze ,,vanuit haar hart en haar verstand belangrijke doorbraken in de gezondheidszorg bewerkstelligd''.

Gerelateerde artikelen