BIN28 mrt '14 11:47

Akkoord over slotverklaring nucleaire top

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De 58 wereldleiders in Den Haag zijn het dinsdag eens geworden over een slotverklaring.

ANP
ANP

Premier Mark Rutte, die de bijeenkomst leidde, constateerde dat aan het einde van het overleg.

De top heeft in de slotverklaring nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van kunnen maken.

Rutte verwees in zijn afsluitende woorden ook naar de onderwerpen die besproken waren die ,,niet of niet direct'' gerelateerd waren aan het eigenlijke onderwerp van de top. ,,Dat is ook waardevol'', aldus Rutte.

Obama

Rutte gaf vervolgens het voorzitterschap van de nucleaire top terug aan de Amerikaanse president Barack Obama, die met een speech in Praag in 2009 het initiatief had genomen tot de nucleaire toppen.

In de slotverklaring hebben de staatshoofden, regeringsleiders en ministers afgesproken de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld zo klein mogelijk te houden. Het gaat daarbij om hoogverrijkt uranium en plutonium. Het radioactieve materiaal wordt bovendien beter beveiligd. Dat geldt ook voor laagverrijkt uranium en ander nucleair en radioactief materiaal, dat niet geschikt is voor een kernwapen maar wel voor een 'vuile bom'.

Volgens Nederland zijn de toezeggingen van de NSS 2014 een flinke stap vooruit en een goed vervolg op wat eerder tijdens de nucleaire toppen in Seoul (2012) en Washington (2010) al werd afgesproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen