BIN12 sep '14 17:54

Kabinet: herstel is broos

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het gaat beter met de Nederlandse economie, maar het herstel is broos en gevoelig voor internationale ontwikkelingen.

ANP
ANP

Het kabinet schrijft dat in de miljoenennota voor 2015. Het wil daarom vasthouden aan de ingezette koers: saneren van de overheidsfinanciën, hervormen en eerlijk delen.

Ingewijden hebben vrijdag een bericht van RTL Nieuws hierover bevestigd. De miljoenennota, die dinsdag openbaar wordt, heeft als thema 'Uit de schaduw van de crisis'.

,,De economie herstelt zich voorzichtig, nadat we de afgelopen jaren veel tegenslag te verduren kregen. Maar nog niet alle burgers en bedrijven zien dat volgend jaar al terug in hun portemonnee'', schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in zijn voorwoord op de miljoenennota.

Vooruitgang

Hij wijst erop dat er door de ,,soms pijnlijke maatregelen'' vooruitgang is geboekt. Export en bedrijfsinvesteringen nemen toe en de huizenmarkt herstelt zich. ,,Ook de overheidsfinanciën zijn in rustiger vaarwater gekomen. Dat zijn goede ontwikkelingen, maar het is nog niet genoeg om de zorgen van mensen over werk en inkomen weg te nemen.''

Volgens bronnen waarschuwt het Centraal Planbureau het kabinet dat het zich niet moet rijk rekenen met bepaalde belastinginkomsten. Het gaat met name om een fiscale regeling voor ontslagvergoedingen en om de opbrengst van de verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw die volgend jaar ingaat.

De Tweede Kamerleden hebben de inhoud van de begrotingsstukken vrijdag op een beveiligde USB-stick gekregen. Het (doorgaans kritische) advies van de Raad van State zit er echter niet bij. Ook het belastingplan voor 2015 ontbreekt nog. Die stukken krijgen de Kamerleden dinsdag pas.

Gerelateerde artikelen