BIN15 okt '14 16:57

Ruime steun voor verlaging topinkomens

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer bestaat ruime steun voor een verdere verlaging van de topinkomens in de (semi)publieke sector per 1 januari.

ANP
ANP

De regeringspartijen VVD en PvdA en in elk geval de oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks zijn voor, blijkt uit een rondgang van het ANP in aanloop naar het Kamerdebat woensdagavond.

Deze partijen leveren ook een ruime meerderheid op in de Eerste Kamer. Dat laatste is van belang omdat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de wet per 1 januari wil laten ingaan en dat daarvoor een spoedige behandeling door de Senaat dit najaar nodig is.

Plasterk wil de limiet voor salarissen in de publieke sector gelijk trekken met het salaris van een minister, ongeveer 144.000 euro. Met onkosten en pensioenbijdrage kan het oplopen tot 178.000 euro, volgens Plasterk nog altijd een ,,knap en fatsoenlijk salaris''. Nu ligt de limiet nog op 130 procent van een ministerssalaris. Het nieuwe maximum gaat gelden voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders die boven de norm zitten, gaat een overgangstermijn gelden.

De Tweede Kamer kreeg vorige week in een hoorzitting met vertegenwoordigers uit de (semi)publieke sector veel waarschuwingen te horen. Het zou bijvoorbeeld moeilijk worden voor ziekenhuizen om nog goede bestuurders te vinden, die bereid zijn genoegen te nemen met het lagere salaris.

Gerelateerde artikelen