BIN29 jul '14 16:17Aangepast op 29 jul '14 16:32

Timmermans: Porosjenko bereid mee te werken

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense president Petro Porosjenko is bereid alle medewerking te verlenen zodat Nederlandse onderzoekers de weg kunnen gebruiken naar de plek waar het toestel van Malaysia Airlines crashte.

EPA
EPA

Dat heeft hij dinsdagmiddag in een telefoongesprek met premier Mark Rutte toegezegd.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een debat met de Tweede Kamer. Rutte had er dinsdagochtend al telefonisch bij Porosjenko op aangedrongen om de vijandelijkheden rond de rampplek te staken. Rutte deed dat nadat de onderzoekers voor de derde dag op rij vanwege de gevechten niet naar het rampgebied konden.

Een staakt-het-vuren op de rampplek is niet voldoende, benadrukte Timmermans. ,,We moeten er ook kunnen komen.'' Timmermans en Rutte hebben die boodschap duidelijk overgebracht aan Kiev. Na de reactie van Porosjenko hoopt Timmermans dat er ,,misschien, misschien, misschien morgen wel'' gebruik kan worden gemaakt van de weg naar de crashsite. Maar hij heeft geleerd vele slagen om de arm te houden.

Het Oekraïense regeringsleger is in het oosten van het land bezig met een offensief tegen de pro-Russische separatisten. Volgens Timmermans heeft Oekraïne de afgelopen dagen veel sneller militaire vooruitgang geboekt, maar is ook net over de grens in Rusland sprake van een flinke militaire opbouw. Oekraïne wil het eigen land weer onder controle krijgen. Timmermans zei dat hij niet de indruk heeft dat Oekraïne de Nederlandse aanwezigheid in het land misbruikt om militair voordeel te behalen.

Gerelateerde artikelen