BIN26 sep '14 15:10

Nieuwe kans voor Afghaanse tolk

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Afghaanse tolk die geen asiel zou krijgen in Nederland, wordt niet uitgezet naar Noorwegen.

ANP
ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal zijn zaak toch zelf behandelen. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Hij heeft dat besloten nadat hij daarover had gebeld met zijn Noorse collega. In de korte mededeling aan de Kamer legt Teeven verder niet inhoudelijk uit waarom de IND nu wel gaat kijken naar het dossier van de tolk, die in Uruzgan voor de Nederlandse militaire missie heeft gewerkt.

De man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, zegt dat in Afghanistan de Taliban achter hem aanzitten en zijn broer al hebben vermoord. Hij diende eerst in Noorwegen een asielverzoek in, maar dat land wees dat af. Daarna probeerde hij het in Duitsland en vervolgens in Nederland. Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker alleen in één land een asielverzoek indienen en daarom nam Nederland zijn verzoek aanvankelijk niet in behandeling. Teeven bekrachtigde dat besluit vorige week.

Die beslissing viel slecht bij vooral de oppositiepartijen en onder meer VluchtenlingenWerk Nederland, omdat die vinden dat Nederland een speciale verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederlanders gevaar liepen of lopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen