BIN23 apr '14 09:38Aangepast op 23 apr '14 09:54

Bevriende oppositie houdt vast aan wensen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De 'bevriende' oppositiefracties houden in het begrotingsoverleg met het kabinet en de coalitie vast aan hun wensen voor extra uitgaven.

ANP
ANP

ChristenUnie en SGP willen meer geld voor defensie, ontwikkelingssamenwerking en justitie. Ook willen ze, net als D66 en regeringspartij PvdA, dat er volgend jaar een lastenverlichting komt voor de lagere inkomens.

Dat bleek woensdag voor aanvang van een nieuwe overlegronde van de financiële specialisten van de vijf partijen met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Die waarschuwde dinsdag dat het heel moeilijk wordt om nog aan de verlangens van de partijen tegemoet te komen en dat ze hun wensen moeten bijstellen.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf erkende wel dat het lastig is nog financiële ruimte te vinden, maar dat dat wel geprobeerd moet worden. Hij wees onder meer op de situatie in de Oekraïne om het belang van een sterkere Defensie te onderstrepen. Carola Schouten van de ChristenUnie verwacht dat Dijsselbloem ,,een richting aangeeft'' voor wat betreft de lastenverlichting.

Crisisheffing

VVD-Kamerlid Mark Harbers liet weten dat de crisisheffing die bedrijven moeten betalen voor werknemers met een inkomen van boven de anderhalve ton volgend jaar niet meer moet doorgaan. Maar het was al de bedoeling dat deze tijdelijke maatregel in 2015 zou verdwijnen, zeiden Dijkgraaf en PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Volgens hen is er dan ook geen sprake van nieuws op dit punt.

Het kabinet praat met de drie oppositiepartijen omdat het die nodig heeft om zijn plannen door de Senaat te krijgen. Daar hebben de twee regeringspartijen geen meerderheid. Vorige week werd met de bevriende oppositie al een akkoord gesloten over extra geld voor de langdurige zorg. Ook eerder kwamen diverse akkoorden tot stand.

De definitieve besluiten over de begroting van 2015 worden pas in augustus genomen. De maatregelen worden op Prinsjesdag officieel bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen