BIN29 jul '14 15:28

Kamer steunt aanpak ramp door kabinet

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen.

ANP
ANP

Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.

Wel maken Kamerleden zich zorgen over de veiligheid van de Nederlandse marechaussees en politiemensen die op de crashsite aan de slag willen. Tot nu toe konden ze daar echter niet komen, omdat het door gevechten in het gebied tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger te gevaarlijk is. Tijdens een debat dinsdag over de nasleep van de vliegramp uitten Kamerleden daarover hun frustratie. Ook riepen ze Oekraïne op de afspraken over een staakt-het-vuren rond het rampgebied na te komen.

Alleen Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt dat het kabinet al lang commando's en andere zwaargetrainde militairen naar Oekraïne had moeten sturen. Niet om oorlogje te spelen, maar om de stoffelijke overschotten van slachtoffers terug te halen. Een bewapende missie was te riskant, de ongewapende missie blijkt te onveilig, aldus Bontes. ,,Het resultaat is dat er niks gebeurt.''

Gerelateerde artikelen