BIN11 sep '14 21:44Aangepast op 12 sep '14 06:18

Rutte: geen onderzoek naar lekken

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte ziet geen reden voor een onderzoek naar het lekken uit de begroting die dinsdag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

ANP
ANP

Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer.

De oppositie had om een dergelijk onderzoek gevraagd. Volgens haar kunnen de stukken alleen gelekt worden door regeringspartijen of de 'bevriende oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP.

"Op grond van die berichtgeving heeft het kabinet niet de indruk dat de begrotingsstukken, zoals die op 12 september onder embargo aan uw Kamer worden verstrekt, nu al in handen zijn van de media. Het kabinet ziet dan ook geen concrete aanleiding tot het doen van nader onderzoek'', aldus Rutte.

Beveiligd
De Kamerleden moeten nog wachten tot vrijdag voor ze de stukken op een aantal USB-sticks per fractie krijgen. Die zijn speciaal beveiligd om lekken te voorkomen.

Volgens de premier is in "zorgvuldig'' overleg met beide Kamervoorzitters tot deze embargoregeling besloten. Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer zei woensdag tegen BNR dat ze vindt dat de stukken direct naar de Kamer moeten gaan en niet moet worden gewacht tot Prinsjesdag. Ze zou het kabinet hier in het voorjaar ook om hebben gevraagd.

Gerelateerde artikelen