BIN17 apr '14 14:58Aangepast op 17 apr '14 15:59

Rutte verwacht geen oorlog door Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte verwacht niet dat de crisis over Oekraïne zal uitmonden in een militair conflict tussen Oost en West.

ANP
ANP

Hij denkt nog steeds dat het mogelijk is het conflict te laten de-escaleren ,,als verstandige krachten en verstandige mensen verstandige handelingen verrichten''.

Rutte zei dat donderdag na afloop van de ministerraad. Hij wees erop dat Oekraïne geen onderdeel is van het NAVO-grondgebied. Wel staat het Westen voor de internationale rechtstaat ,,en verwerpen wij'' de Russische bezetting van de Krim. Ook roept het Westen de Russische president Vladimir Poetin op bij te dragen aan de-escalatie.

Rutte verwacht geen nieuwe Koude Oorlog, al is de situatie rond Oekraïne ,,ernstig''. Volgens de minister-president zijn de oostelijke NAVO-bondgenoten, zoals Polen, Roemenië en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, zeer bezorgd. Daarom wil de NAVO extra militaire middelen inzetten om de oostelijke partners te beschermen. Nederland stelt daarvoor onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen, een marinefregat en een mijnenjager beschikbaar.

Timmermans

Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is er door de crisis rond Oekraïne ,,een nieuwe fase van confrontatie in Europa ingetreden die ik zeer betreur''. Het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis dat een Europees land in een conflict met een ander Europees land een ander stuk land inpikt, zei hij. ,,Dat is een fundamentele schending van de spelregels.'' Europa en de NAVO zijn volgens Timmermans sterk genoeg om de situatie het hoofd te bieden, al zal daar wel een lange periode van ingewikkelde politieke en diplomatieke verhoudingen voor nodig zijn. ,,De schuld ligt daarvoor puur en alleen in Moskou'', zei hij.

De minister acht de kans miniem dat het tot oorlogshandelingen komt tussen Rusland en de NAVO. Het militaire bondgenootschap is volgens hem eensgezind, ook als een van de lidstaten zou worden aangevallen. Poetin kan bovendien militair niet op tegen de NAVO, aldus Timmermans.

De oplopende internationale sancties tegen Rusland hebben volgens hem en Rutte effect. Zo loopt de Russische economische groei terug, zeiden ze.

Gerelateerde artikelen