BIN11 feb '14 22:12Aangepast op 11 feb '14 22:41

Plasterk: Kamer niet verkeerd geïnformeerd

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ontkent dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de inlichtingendiensten.

ANP
ANP

,,Ik weerspreek dat ik de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd zou hebben'', zei hij dinsdag in een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsman gaf toe tijdens een debat in de Tweede Kamer op 6 november te hebben ,,gespeculeerd'' over mogelijke betrokkenheid van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA bij afluisterpraktijken in ons land, maar ,,dat is iets anders, het luistert nauw''.

Dat de Kamer een verkeerde voorstelling van zaken kreeg, heeft hij niet gecorrigeerd toen bleek hoe de vork in de steel zat. Dat gebeurde omdat de standaardregel is dat niets over de werkwijze van de Nederlandse inlichtingendiensten naar buiten wordt gebracht.

Oppositie

Volgens oppositiepartijen als CDA, D66, SP en ChristenUnie had Plasterk de Tweede Kamer echter wel degelijk kunnen en moeten melden dat zijn eerdere uitlatingen niet klopten. Dat had hij desnoods vertrouwelijk kunnen doen. Maar de minister houdt vol dat dat geen optie is.

SP-Kamerlid Ronald van Raak meent dat Plasterk zich verschuilt achter staatsgeheimen en de grondwet om zijn eigen fout te verduisteren. ,,De minister van Binnenlandse Zaken was van plan om tot in de eeuwigheid de bevolking voor de gek te houden'', zei hij. Volgens Van Raak is er sprake van onwil bij de minister.

Ook Gerard Schouw (D66) vroeg zich af of het kabinet van plan was ,,de leugen'' voor altijd vol te houden en dus de voorstelling in stand te houden dat de Amerikanen de telefoongegevens verzamelden en niet de Nederlandse inlichtingendiensten. Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft Plasterk de Kamer op het verkeerde been gezet, via de media en in de Kamer en heeft hij dat niet gecorrigeerd. ,,U heeft de Kamer achtergelaten met verkeerde informatie'', zei hij.

Gerelateerde artikelen