BIN22 mei '14 21:17

Exitpoll NOS: nek-aan-nekrace CDA en D66

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - CDA en D66 zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de grootste partij van Nederland te worden bij de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. ANP
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. ANP

Het CDA haalt volgens een voorlopige exitpoll 15,4 procent van de stemmen, D66 haalt 15,3 procent.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een exitpoll van bureau Ipsos in opdracht van de NOS onder 40.000 mensen. Om 21.30 uur volgt een definitieve prognose. De opkomst zou uitkomen op 35 procent.

Als de exitpoll bewaarheid wordt, haalt D66 4 procent meer dan 5 jaar geleden. Het CDA zou een verlies lijden van bijna 5 procent maar toch de grootste blijven. Na CDA en D66 volgen de PVV met 12,7 procent, de VVD met 12,1 procent, de SP met 10 procent en de PvdA met 9,3 procent. Vervolgens komen de combinatie van ChristenUnie/SGP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50PLUS.

Zetelverdeling

Als de uitslag hetzelfde is als de exitpoll, komt het CDA volgens de NOS op vijf zetels, D66 op vier. De christendemocraten houden dan wat ze nu hebben in het Europees Parlement, D66 zou er een zetel bij krijgen. De PVV komt dan op drie zetels, twee minder dan de partij na de verkiezingen vijf jaar geleden kreeg. De VVD houdt volgens de exitpoll drie zetels en de SP stijgt naar drie. De PvdA verliest er één en komt op twee zetels. GroenLinks zou ook twee zetels krijgen en de Partij voor de Dieren en 50PLUS elk één.

De eerste voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend via de verkiezingsdienst van het ANP. De definitieve en officiële uitslag wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen