Naheffing fiscus gemiddeld 150 euro
DEN HAAG (ANP) - De 5 tot 6 miljoen mensen die volgend jaar een naheffing krijgen van de Belastingdienst moeten rekening houden met een strop van gemiddeld 150 euro.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag. Donderdag was nog sprake van naheffingen van tussen de 300 en 700 euro, maar naarstig rekenen op het ministerie van Financiën op vrijdagochtend vroeg leerde dat de 'schade' iets meevalt.
Mensen die minder dan 20.000 euro verdienen merken er niets van, wie modaal verdient moet enkele tientjes bijpassen. Voor anderhalf keer modaal loopt de naheffing op tot 300 euro. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de schade oplopen tot 700 euro. De naheffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering.
Het kabinet probeerde vrijdag de kwestie wat te sussen nadat het nieuws donderdag was ingeslagen als een bom. Wiebes en ook premier Mark Rutte gaven toe dat het voor de mensen heel vervelend is, maar benadrukten dat de zaak op zich bekend was. De naheffing is begin dit jaar - zonder details - al aan de Tweede Kamer gemeld. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat de nabetaling geen gevolgen heeft voor het koopkrachtbeeld.
Oorzaak
De oorzaak van de naheffing ligt in het inkomensafhankelijk maken van de heffingskortingen. Daarover hebben de regeringspartijen VVD en PvdA afspraken gemaakt in het najaar van 2012, direct na het oproer in de VVD tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Die deal werd vervolgens ook weer betrokken bij het herfstakkoord dat het kabinet precies een jaar geleden sloot met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Oppositiepartijen als het CDA en de SP uitten zich zeer kritisch over de heffing en gaan er maandag over in debat met Wiebes. Meerdere partijen pleitten ervoor dat mensen de naheffing gespreid mogen betalen.
Betalingsregelingen
Wiebes zei dat er geruime tijd zal zijn om het geld te betalen en dat de fiscus ook hier betalingsregelingen kan hanteren. Hij beloofde de burger de komende tijd meer informatie te verschaffen, in brieven, via sociale media en via de website van de fiscus.
Voor VVD-staatssecretaris Wiebes is de kwestie vervelend. Hij werd vorige week ook al hard aangevallen door zijn partijgenoten in de Kamer vanwege zijn strengere milieunormen voor de bijtelling voor leaseauto's.