
Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold bevestigd. Hij noemde het overlijden van zijn partijgenote ,,volkomen onverwacht" en zei er ,,intens verdrietig" over te zijn. De politie voegde een opmerkelijk aspect aan het overlijden toe. Zij doet namelijk onderzoek naar verdachte omstandigheden, aldus een woordvoerster.
Borst werd gevonden in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan. De politie stelt zich op het standpunt dat de doodsoorzaak ook een natuurlijke kan zijn of een ongeluk, maar ,,als dat zeker is, tuig je niet zoiets op", zei de woordvoerster over het onderzoek door de recherche. De politie wilde om half twaalf ook nog niet bevestigen dat het om Els Borst gaat.
De politica was van huis uit arts en in twee paarse kabinetten van premier Wim Kok, van 1994 tot 2002, vakminister en gedurende Paars II tevens vicepremier. Bovendien was ze in 1998 tegen wil en dank lijsttrekker van haar partij. ,,Een fantastische minister en vicepremier", zo karakteriseerde Pechtold Borst. Hij ontmoette haar zaterdag nog tijdens een congres van D66, waar ze was in gezelschap van haar kleinkinderen. Hij beschouwde haar als zijn coach op de achtergrond en heeft veel van haar opgestoken. Voor D66 was ze van onschatbare waarde, zei hij.
Positieve geluiden
Ook van andere politieke gezindten waren er louter positieve geluiden, ondanks het feit dat Els Borst gedurende haar jaren als minister veel politieke en maatschappelijke kritiek te verduren kreeg. Zo noemde Emile Roemer van de SP haar een bijzondere politica. PVV-leider Geert Wilders noemde de overleden oud-minister ,,een liberaal pur sang". Zijn CDA-collega Sybrand Buma prees de grote staat van dienst van Els Borst.
Vanuit het kabinet kwam er een reactie van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij repte van een heel treurig bericht. ,,Een bijzondere vrouw met grote verdiensten voor de samenleving", schreef hij op Facebook. ,,Weinigen hebben zo'n grote bijdrage geleverd aan het medisch-ethische debat in Nederland. Dankzij haar is in onze wetgeving geregeld dat een menswaardig levenseinde mogelijk is." Daarmee doelt de bewindsman op één van de moeilijkste dossiers die Borst tijdens haar bewind onder handen nam, dat van een nieuwe euthanasiewet.